El Bus de la Salut inclou una nova prova per estimar el percentatge de greix del cos

‘El Bus de la Salut’ ha incorporat aquest any 2019 l’ús d’una bàscula de bioimpedància elèctrica, una nova prova per estimar el percentatge de greix de les persones citades per al projecte. Es tracta d’un mètode de mesura no invasiu que es basa en les propietats elèctriques del cos humà, en la composició dels diferents teixits que el formen i en el contingut total d’aigua del cos.

La bàscula de bioimpedància compta amb quatre elèctrodes que actuen com a entrada del corrent. Els músculs, ossos i vasos sanguinis tenen un gran percentatge d’aigua, per la qual cosa el corrent passa fàcilment a través d’ells. Com que el greix és un mal conductor, genera resistència al pas del corrent, i per això, es pot determinar quin percentatge del cos està format per greix. Alguns paràmetres que s’han de tenir en compte a l’hora de realitzar una bioimpedància són el nivell d’hidratació, l’edat, el sexe, la raça i la condició física.

‘El Bus de la Salut’ ha iniciat aquest 2019 una segona fase del projecte en què s’han començat a citar les 8.402 persones visitades en la primera fase del projecte mèdic, de 2015 a 2018, per a la realització de proves de prevenció de malalties cardiovasculars i renals. Aquesta segona fase de l’estudi, que tindrà lloc del 2019 al 2021, permetrà veure l’evolució d’aquestes persones. Fins al mes d’agost de 2019, més de 1.100 persones s’havien realitzat per segona vegada les proves de prevenció.

En la primera fase, un 71,7% de les 8.402 persones que s’han sotmès a les proves preventives que ha realitzat El Bus de la Salut des de gener de 2015 fins a desembre de 2018 presentaven algun tipus de malaltia ateromatosa, és a dir, la disminució del calibre de les artèries per l’acumulació de plaques de greix.

La Diputació de Lleida i la Fundació Renal Jaume Arnó, conjuntament amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i la Unitat de Diagnòstic i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA) de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), van posar en marxa El Bus de la Salut el gener de 2015. El projecte compta amb una aportació aproximada de 425.000 € a l’any per part de la Diputació de Lleida.

Durant aquests quatre anys, el Bus s’ha desplaçat a les comarques lleidatanes, per 28 municipis, per realitzar-hi un diagnòstic precoç d’una població diana d’entre 45 i 70 anys, seleccionada aleatòriament perquè complien un o més d’un dels factors de risc cardiovascular (hipertensió, tabaquisme, obesitat, dislipèmia, etc.).

En total, 8.402 persones han passat pel bus medicalitzat, 4.265 dones i 4.137 homes.