‘El Bus de la Salut’ ha realitzat proves de diagnòstic precoç de malaltia cardiovascular i renal a 10.700 persones

Des de l’inici del projecte el 2015, s’han visitat 59 municipis de Ponent amb més de 110.000 quilòmetres recorreguts

L’equip de professionals sanitaris ‘El Bus de la Salut’ ha realitzat proves de diagnòstic precoç de malaltia cardiovascular i renal ade 10.700 persones des de l’inici del projecte, el gener de 2015. ‘El Bus de la Salut’ és un projecte de recerca pioner a l’Estat espanyol per convertir Lleida en la primera demarcació amb una aposta ferma per la prevenció de les malalties cardiovasculars i renals i en el foment de polítiques de salut en aquest àmbit. Des de l’inici del projecte, el Bus de la Salut, ha visitat 59 municipis, el que ha suposat 110.167 quilòmetres recorreguts.

El projecte s’ha dividit en tres etapes. La primera fase va tenir lloc del 2015 al 2018, en què 8.330 persones van realitzar-se proves de diagnòstic precoç. En la segona fase, que es va iniciar el 2019 i ha de finalitzar aquest 2021, 2.370 persones han estat recitades, fins ara, per tornar a ‘el Bus de la Salut’ i veure la seva evolució. Durant aquest temps 110 persones han estat derivades a l’especialista (neuròleg o cirurgià vascular), per tal d’evitar un esdeveniment cardiovascular. Amb motiu de la situació sanitària causada per la COVID-19, des del novembre del 2020 i fins al mes de febrer de 2021, s’ha realitzat un subestudi a 270 persones per valorar les seqüeles de la COVID-19 en participants del projecte, persones amb factors de risc cardiovasculars i renals.

Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort a nivell mundial. Anualment, a Espanya, més de 100.000 persones pateixen un ictus. Els principals factors de risc per patir una malaltia cardiovascular són la hipertensió, la diabetis, el tabaquisme, nivells alts de greixos en sang i l’obesitat, entre altres.

Per tot això, el projecte ‘el Bus de la Salut’ es va iniciar el 2015 per tal de modificar els hàbits poc saludables de la població i conscienciar-la sobre la importància de la prevenció de les malalties cardiovasculars i renals, així com dels seus factors de risc. En aquesta fase, del 2015 al 2018, 8.330 persones van realitzar-se proves de diagnòstic precoç, 4.222 dones i 4.108 homes. Els principals resultats van ser que més del 71% presentaven algun tipus de malaltia ateromatosa, és a dir, la disminució del calibre de les artèries per l’acumulació de plaques de greix, principal causa de patir un esdeveniment cardiovascular. També es va detectar, de manera precoç, malaltia renal al 15% de les persones visitades. A més, el 53% mostraven nivells alts de colesterol, el 33% amb nivells de sucre en sang suggestius de prediabetis, el 60,9% presentaven poca adherència a l’activitat física, el 36,9% obesitat i el 52,8% una adherència baixa a la dieta mediterrània. 

La segona fase de l’estudi, de 2019 a 2021, permetrà veure l’evolució d’aquestes persones. A més, s’han inclòs més proves de diagnòstic precoç de malalties vasculars, com una bàscula de bioimpedància elèctrica, una nova prova per estimar el percentatge de greix i massa muscular de les persones citades. Es tracta d’un mètode de mesura no invasiu que es basa en les propietats elèctriques del cos humà, en la composició dels diferents teixits que el formen i en el contingut total d’aigua del cos.

La situació d’estat d’alarma ocasionada per la COVID-19 va motivar que el personal del projecte s’incorporés a fer tests de diagnòstic ràpid des del mes d’abril i fins a l’octubre de 2020. L’equip va col·laborar amb Atenció Primària del Departament de Salut amb la realització de 735 test serològics i 9.069 tests PCRS, a 84 residències i 43 municipis. A més a més, es va realitzar un subestudi comparatiu per veure les seqüeles de la COVID-19 en participants del projecte. Aquesta anàlisi es va fer del novembre del 2020 al febrer de 2021, amb 270 persones (135 participants del projecte que han passat la malaltia i 135 persones que no l’han passat com a grup control).

El projecte El Bus de la Salut ha rebut el reconeixement del Partenariat Europeu d’Innovació en Envelliment Actiu i Saludable, European Innovation Partnership on Active and Healthy Ageing (EIPonAHA), —que és una iniciativa de la Comissió Europea— com a projecte capdavanter en l’envelliment actiu i saludable i la innovació. En concret, el projecte ha rebut la qualificació de quatre estrelles, la màxima que atorga EIPonAHA i aquesta és la puntuació que ha obtingut Catalunya com a ecosistema sanitari líder i referent davant les institucions i les organitzacions europees en l’àmbit de la innovació en l’envelliment actiu i saludable.


Més informació